Kuluttajavastuu

Estrellan tulee olla luonnollinen valinta kuluttajille ja asiakkaillemme. Kuluttajiemme tulee tuntea olonsa turvalliseksi tietäessään, että tuotamme korkealaatuisia tuotteita reiluista raaka-aineista tinkimättä herkullisesta mausta.

Laadukas ja turvallinen tuote

Tavoitteemme on, että tuotteemme ovat Suomen maukkaimpia snackseja ja että kuluttajamme voivat luottaa tuotteisiimme niiden tasaisen korkean laadun ansiosta. Työskentelemme jatkuvasti tuotteidemme parantamiseksi terveys-, laatu- ja ympäristönäkökulmasta, jotta ne sopisivat entistä useammalle kuluttajalle.

Elintarviketurvallisuus

Tavoitteenamme on, että tuotteemme ovat Suomen maukkaimpia snackseja ja että kuluttajamme voivat luottaa tuotteisiimme niiden tasaisen korkean laadun ansiosta. Työskentelemme jatkuvasti tuotteidemme parantamiseksi terveys-, laatu- ja ympäristönäkökulmasta, jotta ne sopisivat entistä useammalle kuluttajalle.

Elintarviketurvallisuus on keskeinen osa snackstuotantoamme, ja kaikkien meidän vastuullamme on varmistaa, että kuluttajamme voivat turvallisesti nauttia tuotteistamme. Elintarviketurvallisuustyö perustuu riskipohjaiseen liikkeenjohdon ohjaukseen, jossa koko tuotantoketjun riskit “pellosta lautaselle” määritellään ja niitä minimoidaan erilaisin toimenpitein. Tällä systemaattisella työtavalla varmistetaan, että riskit, kuten korkeat akryyliamiditasot, merkitsemättömät allergeenit ja vierasesineet, minimoituvat.

Elintarviketurvallisuustyö tarkistetaan vuosittain omavalvonnan, sisäisten tarkastusten, julkisen valvonnan ja ulkoisten auditointien kautta. Olemme laatusertifioitu kolmen standardin mukaisesti: FSSC 22000, AIB International ja Svenskt Sigill.

Joitakin reiluja paloja elintarviketurvallisuudesta

  • Estrellan tuotteiden akryyliamiditasot ovat matalat. Estrellan perunalastujen akryyliamiditasot ovat kaukana EU:n raja-arvoista, ja testeissä Estrellan arvot ovat Ruotsin snackstuotteiden alhaisimpia. Lisätietoja löydät täältä.
  • Estrella käyttää erityisiä perunalajikkeita, jotka tuottavat matalia solaniinipitoisuuksia stressaantuneina. Pitoisuudet ovat kaukana EU:n raja-arvoista. Voit lukea lisää solaniinista ja vihreistä perunalastuista täältä.

Vähentyneet akryyliamidipitoisuudet

Estrella on jo vuosien ajan työskennellyt akryyliamidipitoisuuksien vähentämiseksi nykyisissä ja uusissa tuotteissa. EU on asettanut perustuotteille ohjearvon 750 ppb, ja Estrellan vuosikeskiarvo on hyvin tämän arvon alapuolella. Akryyliamidia esiintyy monissa eri elintarvikkeissa, ja ohjearvoja on asetettu esimerkiksi kahville, leivälle ja aamiaisviljoille. Estrella on onnistunut saavuttamaan matalia pitoisuuksia vaihtamalla pois joitakin perunalajikkeita ja optimoimalla viljely- ja varastointiparametreja sekä kehittämällä patentoitu teknologia pitoisuuksien vähentämiseksi.

Akryyliamidi

Akryyliamidi on aine, joka muodostuu kuumennettaessa, reaktiona aminohappojen ja sokerin välillä. Sokeri ja aminohappo asparagiini esiintyvät luonnollisesti perunassa, maississa, kahvissa, vehnässä jne. Korkeiden pitoisuuksien nauttiminen pitkän aikaa voi olla haitallista. Tästä syystä EU on asettanut ohjearvot mm. snackstuotteille. EU:n ohjearvo on vuosikeskiarvo 750 ppb. Estrellan vuosikeskiarvo on huomattavasti matalampi.

Miten saa akryyliamidia?

On vaikeaa välttää akryyliamidia kokonaan. Keskimääräinen henkilö saa päivittäin noin 30 % akryyliamidiannoksestaan kahvista, 30 % leivästä ja vastaavista, 10 % ranskanperunoista ja 10 % sipseistä Ruokaviraston mukaan.

Näin Estrella on vähentänyt akryyliamidipitoisuuksia perunalastuissaan

Estrellan matalat akryyliamidipitoisuudet ovat usean vuoden tutkimuksen, analyysin ja teknisten edistysten tulosta. Estrella on kehittänyt oman, patentoidun teknologian perunan esikäsittelyyn, joka vähentää akryyliamidipitoisuuksia perunalastuissa ainutlaatuisen rapeuden lisäksi.

Estrellan agro-osasto on tehnyt laajaa analyysityötä optimoidakseen viljelyparametrit, jotta myös ruotsalaiset perunalajikkeet tuottavat matalampia akryyliamidipitoisuuksia. Lisäksi kaikki saapuvat perunaerät analysoidaan niiden luontaisista aineista, jotka tuottavat akryyliamidia paistettaessa. Tällä tavoin tiedetään, miten tuottaa minimaalisilla akryyliamidipitoisuuksilla.

Lisätietoja akryyliamidista löydät täältä.

Reilut raaka-aineet

Sipsit ovat niin hyviä, että joskus unohtuu, että ne ovat vain perunaa, öljyä ja hieman maustetta. Korkealaatuisilla reiluilla raaka-aineilla sipsit maistuvat paremmilta. Silloin ei tarvita keinotekoisia makuaineita tai muuta turhaa.

Reilut raaka-aineet

Öljy

Angeredin tuotannossa käytetään sekoitusta Ruotsista peräisin olevaa rypsiöljyä ja Ranskasta ja Unkarista peräisin olevaa auringonkukkaöljyä. Tämä tuo useita positiivisia terveys- ja ympäristötekijöitä: Auringonkukka- ja rypsiöljyssä on vähemmän tyydyttyneitä rasvoja kuin palmuöljyssä, ruotsalainen rypsiöljy edistää rikasta viljelymaisemaa ja lähellä tuotettu öljy tarkoittaa pienempää ilmastojalanjälkeä.

Peruna

Peruna on upea elintarvike. Estrella käyttää lajikkeita, jotka ovat optimaalisen viljelyn ja varastoinnin jälkeen tuottaneet parhaan mahdollisen sipsilaadun ja minimaalisen akryyliamidipitoisuuden. Lisäksi emme kuori perunoita, mikä vähentää tarpeetonta ruokajätettä. Meillä on omia sopimusviljelijöitä Länsi-Götanmaalla, Hallandissa ja Skånessa. Vaadimme näiltä viljelijöiltä ja elintarvikkeiden tuottajilta avointa ja läpinäkyvää kommunikaatiota ja erityisen suurta vastuuta kuluttajille kolmella alueella: tuoteturvallisuus, tuotteen laatu ja tuotteen sisältö. Kaikki Maalaissipsimme on tuotettu Ruotsissa viljellyistä perunoista, jotka ovat IP Sigill -sertifioituja.

Pähkinät

Pähkinät ovat terveellisiä ja sisältävät luonnollisia hyviä öljyjä sekä korkean proteiini- ja vitamiinipitoisuuden. Tällä hetkellä omistajakonsernimme toteuttaa useita projekteja laadun parantamiseksi ja olosuhteiden tarkistamiseksi ja parantamiseksi niille, jotka työskentelevät ketjussa viljelystä valmiiden pähkinöiden tuotantoon.

Mausteet

Sipsimme ja snacksimme maustetaan ainutlaatuisilla mausteseoksilla, jotka ovat tasapainoisia ja maukkaita. Kaikki Estrellan tuotteet ovat vapaita synteettisistä makuaineista. Työmme jatkuu vähentämällä suolapitoisuuksia olemassa olevissa tuotteissa, varmistamalla, että uudet tuotteet täyttävät suolapolitiikkamme, ja käyttämällä luonnollisia aromeja sisältäviä mausteita.

Parempaa terveyttä varten

Estrella keskittyy parantamaan tuotteitaan terveyden kannalta tinkimättä mausta. Tämä saavutetaan esimerkiksi vähentämällä suolapitoisuuksia, tuottamalla vähemmän rasvaisia tuotteita, käyttämällä uusia pohjia, lisäämällä proteiinipitoisuutta, mutta myös selkeyttämällä kuluttajille, mitä tuotteet sisältävät, jotta he voivat tehdä tietoisia valintoja.

Terveys

Nykyään elintarviketuotteiden valikoima on huomattavasti laajempi kuin 30-40 vuotta sitten. Nyky-yhteiskunnassa kuluttajat kohtaavat ruokaa ja juomia monissa eri yhteyksissä. Nykyinen suhtautuminen ruokaan ja snackseihin voi johtaa ylikulutukseen, mutta samanaikaisesti kuluttajat pohtivat yhä enemmän ruoan vaikutusta kehoon, ja terveellisyys on prioriteetti ruokavalinnoissa. Kuluttajat saavat paremman ymmärryksen ruoan ravintoarvoista terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Snacksit voivat sisältää lisättyä sokeria, suolaa ja rasvaa. Samaan aikaan pähkinät (kuten maapähkinät, cashewpähkinät) ovat hyvin  vitamiini-, proteiini- ja kuitupitoisiasekä sisältävät terveellisiä yksittäistyydyttymättömiä rasvoja. Estrella keskittyy parantamaan tuotteitaan terveyden kannalta tinkimättä mausta, esimerkiksi vähentämällä suola- ja rasvapitoisuutta, kehittämällä uusia pohjia ja lisäämällä proteiinipitoisuutta sekä selkeyttämällä kuluttajille, mitä tuotteet sisältävät, jotta he voivat tehdä tietoisia valintoja.

Vähemmän suolaa

Estrella ja Intersnack noudattavat tiukkaa suolapitoisuuspolitiikkaa. Meillä on selvä suolaraja uusille tuotteille, mutta työskentelemme myös vähentääksemme suolapitoisuutta olemassa olevissa tuotteissa – tinkimättä mausta.

Vähemmän rasvaa

Tarjoamme tuotteita, jotka sisältävät vähemmän rasvaa verrattuna perunalastuihin. Paljon työtä vaaditaan, jotta kehitetään snacks, joka maistuu yhtä hyvältä vähemmällä rasvalla, mutta kuluttajatestien tulokset ovat olleet hyviä, vaikka tuotteet sisältävät vähemmän rasvaa.

Nutri-score

Nutri-Score kehitettiin Ranskan terveysministeriön toimesta, ja sen tarkoituksena on yksinkertaisesti informoida kuluttajaa elintarvikkeen ravitsemuksellisesta laadusta. Nutri-Scoren mukaan elintarvikkeille annetaan arvosana A:sta E:hen, mukanaan väri, jossa A on paras ja E huonoin. Useat Euroopan maat ovat ottaneet Nutri-Scoren käyttöön elintarvikkeiden etiketöinnissä, mutta Suomessa, vaikka siitä keskustellaan, ei ole tehty päätöstä sen käyttöönotosta. Sisäisesti Estrella käyttää mallia varmistaakseen, että tuotteemme ovat aina mahdollisimman terveellisiä.

Vastuullinen markkinointi ja merkintä

Politiikkamme on olla markkinoimatta tuotteitamme tai valmistamatta tuotteita, jotka on suunnattu alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille. Mitä tulee merkintöihin, työskentelemme aktiivisesti varmistaaksemme, että tuotemerkinnät ja tiedot pusseissa ovat läpinäkyviä ja selkeitä. Jos sinulla on kysyttävää, voit ottaa meihin yhteyttä monin eri tavoin ja pyytää selvennyksiä. Lisätietoja allergiamerkinnöistä ja muusta löydät täältä.